Pain & Gain

2014/06/01. - írta: giskard reventlov

016-pain_and_gain_ver2_xlg.jpg

Brutális görbetükör az "Amerikai Álom"-nak, és kérem szépen, Michael Bay majdnem megcsinálta. Mondhatnám, hogy a The Island óta nem csinált jó filmet, de miután azóta csak három Transformers-mozit tolt bele az arcunkba, így ezt a lécet azért nem volt olyan nehéz megugrani. És tényleg majdnem sikerült is neki.

A 90-es évek végén három testépítő elrabol és megkínoz egy gazdag üzletembert, hogy megszerezzék a pénzét. Aztán, ahogy az lenni szokott, ami könnyen jött, könnyen megy, és amikor elfogy a dohány, már-már rutinosan nyúlnak az "egyszer már bevált"-formulához: nevezetesen egy újabb gazdag fószert akarnak lenyúlni, és annak rendje és módja szerint ez az akció totálisan gajra is megy.

A részletekbe ennél jobban nem mennék bele, akit érdekel, majd megnézi. Elméletileg megtörtént esetet dolgoz föl a film, de néhol az embernek már fáj a feje a sok homlokcsapkodástól, hogy "nem lehetnek ennyire ostobák". De! Lehetnek!

Először a pozitívumok:

The Rock remek. Komolyabb szerepeket is adni kéne neki, mert ugyan nem nagy formátumú színész, de van benne spiritusz. Ezt az exdrogos-vallásos mamlaszt gyakorlatilag rá írták, és simán (elnézést a szójátékért) megbirkózik a feladattal. Jól adja a jámbor óriást, aki azért kiüt, ha kell, csak épp agyilag egyszerű, mint a hullámcsat. És elég jól hozza a drogost is. És ritkán mondok ilyet, de Galambos Péter tökéletes szinkron-választás volt (na jó, Galambot amúgy is bírom, csak eredeti nyelven ugye jobban szeretek filmet nézni).

Mark Wahlberg is remek. Ő sem rendelkezik hatalmas kvalitásokkal, de a szintet most is hozza. Tony "Monk" Shalhoub viszont pazar: igazi csúcsra járatott s*ggfej, és baromi jól áll neki ez a karakter.

A fényképezés, a színek, a zenék, a hangulat mind-mind jó, nincs kamerarángatás, a lassítások viszont nagyon jól néznek ki, és jó helyen is vannak.

A negatívumok?

Húsz, de lehet, hogy huszonöt percet simán kivágnék a filmből úgy, hogy meg sem érezné. Sok volt a közel 130 perc, és ez nem keveset ront az összképen. Amúgy sem tökéletes a film, sőt, de kissé túl van részletezve; 100, maximum 110 perc erre épp elég lett volna.

Ezt sem ajánlom mindenkinek, de ha valaki nem fél a fekete humortól, és bírja gyomorral az esetleges brutalitást, nyugodtan megnézheti, a célnak megfelel.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr186253457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása