Locke - Nincs visszaút (Locke)

2014/08/16. - írta: giskard reventlov

 

069-locke_ver2_xxlg.jpg

"A különbség a "csak egyszer" és a "soha" között nagyon nagy, a különbség a "csak egyszer" és a "soha" között: az a különbség a jó és a rossz között."

Ivan Locke (Tom Hardy) egy végigdolgozott nap után, beszáll az autójába, de egy kereszteződésnél nem abba az irányba fordul, amelyikbe eredetileg tervezte, és ezzel a döntéssel megváltoztatja az egész életét. Egyszerre próbálja meg kézben tartani a másnapi építkezés előkészületeit, meggyőzni a munkásokat, a főnökét, és egyben tartani a családját. Mindezt egy olyan hétköznapi szituációkon alapuló thrillerbe ültetett monodrámában, amiben a főszereplő másfél órán keresztül (kvázi valós időben) csak vezeti az autóját, és közben rengeteget telefonál.

Szeretem az egyhelyszínes-egyszereplős filmeket. A szűkös tér maximális kibontakozásra ad lehetőséget a főszereplőnek, és ugyanilyen könnyen az egész film vesztét is okozhatja. De ahogy Ryan Reynolds is remek volt a Buriedben (sőt, igazából ő kellemes csalódás volt, mert nem gondoltam, hogy egy ilyen filmet elvisz a hátán), Hardy is tökéletes választás volt erre a szerepre; bár azért meg kell hagyni, a két film egészen más élmény.

Szándékosan nem mondok többet a sztoriról, mert bár a motivációk igen hamar kitudódnak (nem kell semmi nagy dologra gondolni, igazából bárkivel megtörténhet), de ez nem válik a film kárára, mert a lényeg inkább az, hogy bemutassa az alapszituáció hatásait.

És Hardy remekel. Nem nagy eszköztárral dolgozik, visszafogott a játéka, mégis olyan jelenléte van a vásznon, hogy egy percig sem unatkoztam. Nem Tom Hardy-t láttam, amint egy karaktert alakít, hanem Ivan Locke-ot, ahogy a problémáit igyekszik megoldani, bármennyire kilátástalannak tűnik is a helyzete. Mondom én: hétköznapi történet, de megvan benne a kellő feszültség.

Mindenki más csak a telefon túlvégéről hallható, arcot egyikükhöz sem tudunk társítani, a hangjukon kívül minden más a fantáziánkra van bízva, és így is van ez jól. Ha szeretitek az ilyesmit, ennél a másfél perces előzetesnél többet vétek tudni róla, higgyetek nekem. Csak nézzétek meg a filmet, és kész.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr306609545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása