A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy)

2014/08/17. - írta: giskard reventlov

070-guardians_of_the_galaxy_xxlg.jpg

Ilyen az, amikor az egyszeri képregényrajongó (vagyis jómagam) megkapja, amire vágyik: azaz két órányi szórakoztatást.

Amikor először láttam a film előzetesét, két dolog jutott eszembe:

  1. Ez meg mi a rosseb? Mert hogy ennek a képregénynek a létezéséről se tudtam.
  2. Kizárt dolog, hogy ez ne legyen jó, mert annyira abszurd, hogy ennek muszáj beválnia.

De azt hiszem, sikerült kihozni a maximumot az alapszituációból. Végül is mit várjunk egy olyan filmtől, amiben egy két lábon járó, beszélő mosómedve, egy szintén két lábon járó, "beszélő" fa (nem túl nagy a szókincse), egy genetikailag módosított, zöld bérgyilkosnő, egy őrült, tetovált izomagy, és egy nagydumás földi fickó szerepel? Ez a felsorolás akár egy rossz vicc kezdete is lehetne, de nem lett az.

De kezdjük a fekete levessel: a gonosz nincs eléggé kidolgozva, cserébe viszont rengeteget (és feleslegesen) monologizál. Megvan az a tipikus szitu, amikor a rosszember elmondja a csapdába esett hősnek az egész gonosz tervét, hogy az majd kiszabadulása után jól megakadályozhassa? Na ilyen éppen nincs a filmben, olyan viszont van, hogy ahelyett, hogy tenné a dolgát, amiért jött, nevezetesen tarolná végre már le a bolygót, kiselőadást tart annak a pár embernek, aki odasereglett. "Legyetek tanúi a pusztításnak, amit véghezviszek", meg hasonlók. Minek a sok körmondat arról, hogy majd jól megjárják, miközben a jelenléte, meg az egész fellépése épp elég fenyegető, arról a keze ügyében lévő, lilán vibráló kalapácsról nem is beszélve. Értem én, hogy időt kell adni a hős(ök)nek, hogy meghiúsíthassák a hacacárét, de akkor is béna. Talán, ha csak egy ilyen jelenet lenne, nem lógna ennyire ki, de sajnos több is akad.

guardians_of_the_galaxy_153057_953.jpg

És még valami fájt, mégpedig az a bizonyos "s-fej" kifejezés. Mert ugye tizenketteskarika, szóval nem szabad seggfejezni. Az eredetiben is "a-holes"-t mondanak, és borzasztó. Üssük már föl a szinonima szótárt (ha még poénkodunk is vele, akkor meg pláne, senkinél nem volt kéznél, csak emlegetjük?), lehetett volna "idióta" (ahogy az előzetesben is), "hülye", "agyalágyult", ne adj isten, "szerencsétlen", valamelyik csak passzol az eredeti szájmozgásra. Abba most inkább csak említés szinten kötök bele, hogy a mosómedvét eredetileg Rocket-nek hívják, nálunk mégis átkeresztelték Mordály-ra, vagy, hogy a Starlord-ot is hagyni kellett volna, az Űrlord-nál biztos jobban hangzott volna.

guardians_of_the_galaxy_153206_124.jpg

De ennyi, minden más színtiszta szórakoztatás.

A színészek? Mindenki teszi a dolgát, egy ilyen filmben nem vártam karaktermélyítést, épp elég, ha meggyőzően hozzák a tököst, ha az kell, vagy poénkodnak, ha az kell. Chris Pratt szépen kipattintotta a felsőtestét a Parks and Recreation óta (a lányok esetleg kattinthatnak egy before-after fotóért), és jól is áll neki ez a kalandor szerep. Zoe Saldana zöldre festve is gyönyörű, és bár nem látszik többnek 40 kilónál szobabútorral együtt, hála istennek nem is csomagol össze mázsás fickókat, jók a bunyók, hihetőek, amennyire kell. Dave Bautista iszonyat kemény ezzel a szénné tetovált testtel, van néhány remek beszólása, kifejezetten választékos szókinccsel ahhoz képest, milyen ostoba a karaktere, ráadásul róla aztán senki nem hiszi, hogy nem tud verekedni; szerintem, ha mellém ütne is megkékülnék. Akik viszont csak a hangjukkal érvényesülnének, Bradley Cooper, mint Rocket, és Vin Diesel, mint Groot, a szinkron miatt sajnos nem jutnak lehetőséghez, így érdemben erről nem tudok nyilatkozni. A nem-annyira-jó oldalon Michael Rookert és az ő csodálatos fogsorát emelném ki, bírom a fickót, és most is hozza a szintet. A sötét oldalon pedig Lee Pace fenyegeti a jónépet, kellő átéléssel. A többiek igazából csak statisztálnak, még Glenn Close is, nem is értem, miért kellett ő ide, biztos spanok a rendezővel, vagy valami hasonló, mert ez a három-négy jelenetnyi nem hiszem, hogy fedezi a villanyszámláját.

guardians_of_the_galaxy_153238_182.jpg

A látvány pazar, ahogy az el is várható, a 3D csak parasztvakítás, ahogy mindig, de amit mindenképpen kiemelnék, az a zene. Kapunk egy szép szeletet a 70-es évekből, egytől-egyig remek hangulatteremtő, és mindegyik passzol is ebbe a világba (YouTube-on fönt van, ha érdekel valakit). Azt azért nem hiszem, hogy csak abban az időben készültek jó számok, de az biztos, hogy ennyi idő után is simán idézhetők manapság már nemigen vannak. Hiába, na, régen minden jobb volt. De főleg a zene.

guardians_of_the_galaxy_153328_539.jpg

Szóval, ha eddig nem lett volna világos, ez simán újranézős lesz még párszor, aztán majd kíváncsi leszek, hogy hozza-e itthon is azt az élményt, amit utoljára a Bosszúállók hozott szintén a Marvel istállójából. Mert az is ugyanilyen szórakoztató volt.

guardians_of_the_galaxy_153129_777.jpg

És természetesen nem Marvel film lenne, ha nem lenne bónusz jelenet a stáblista után, de kivételesen semmi köze semmihez, csak egy jópofa poén azoknak, aki bent maradnak. De előtte hangsúlyozzák, hogy (spoiler, úgyhogy kifehérítettem, csak kijelölés után látszik, szóval saját felelősségre) "No raccoons or tree creatures were harmed during the making of this movie". Ez nálam viccesebb volt a plusz jelenetnél, pedig ezt előre tudtam.

És ezentúl minden italt úgy fogok kikérni, ahogy Drax:

Töltsünk még ilyen folyadékot a testünkbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr306611919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása