Amerika Kapitány: A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier)

2014/10/06. - írta: giskard reventlov

084-captain_america_the_winter_soldier_xxlg.jpg

Egyszerűen minden szempontból jobb folytatás. Nekem ugyan az első résszel sem volt komoly bajom, de kicsit az látszott rajta, hogy a nagy, közös hacacáré előtt a Kapitánynak is le akarták tudni az eredettörténetét. Csak úgy tessék-lássék, hogy az is meglegyen, aztán mehet az össznépi jóság. És persze éppen ezért az is látszott rajta, hogy ezt sokkal jobban is meg lehetne csinálni.

Például így, ahogy most.

A sztorit nem taglalnám, a mozibemutató óta már úgyis mindenki megnézte, aki akarta, aki meg nem, az nem hiszem, hogy pont azért nézné meg, mert én megírom a tartalmát, vagy sem. Nézzük inkább, miért jó:

A Kapitány nagyon sokat fejlődött az eredetsztori óta. Nyilván próbálja behozni a lemaradását, és ez nem csak az edzésekre vonatkozik. Fantasztikus a harcmodora, változatosak a küzdelmek (különösen a film elején a hajón, meg később a liftben), a pajzsot is sokszor, és több mindenre használja. A film végére eljut a teljesítőképessége végső határáig, de igazából az egész film alatt feszegetik ezt a kérdést, és Chris Evans remekül hozza a karakter ezen oldalát (is): hogy ő maga sem tudja, végülis mi az, amit még kibír, és mi az, amit már nem, mégsem teketóriázik sokat adott helyzetekben. Szuperkatona szérum ide vagy oda, még mindig olyan Evans izomzata, mintha felpumpálták volna, de ezen simán át tudok lendülni, egyrészt többször visel ruhát, mint ahányszor nem, és ez utóbbinak amúgy sem én vagyok a célközönsége. Ettől függetlenül pedig jól hozza, amit kell. Láttam már komolyabb szerepekben is, összetettebb figurákkal is megbirkózik, de ami ide kell, az megvan benne, szimpatikus fickó.

És ha már a célközönségnél tartunk: nem titkoltan kedvelem Scarlett Johanssont, neki sokszor egy félmosoly is elég a szemcukor-faktorhoz, ki is maxolja a kategóriát. Emellett Black Widow karakterét is sikerül kicsit jobban megismernünk, közelebb hozzák a nézőhöz, bár már korábban is kaptunk utalásokat az előéletéről. Az ő akciói is változatosak, tetszik, hogy a koreográfiákban nagyon rámennek a technikára, meg, hogy sokszor tudja használni a kütyüit, végülis Black Widow erről ismert. A domborzati adottságain túl persze. Ráadásul remek az összhang közte és Evans közt. Ha hinni lehet a belsős infónak, a dialógusaik zömét ők maguk írták, de ha így van, ha nem, azok a részek mind nagyon jól sikerültek.

Anthony Mackie már a Pain & Gain-ben is szimpatikus volt. Jó fej, nagy dumás, de szerethető karakter itt is, jól is áll neki a Falcon-hacuka.

Samuel L. Jackson igazi badass. Még felkötött kézzel is. Semmi pózolás, egyszerűen csak hihetetlen jelenléte van a vásznon. Az egyik legjobb akció is hozzá kötődik. Meg az egyik legjobb spoiler is (kifeketítem, hátha valaki mégsem látta, kijelölésre láthatóvá válik) a sírfelirata zseniális húzás volt az alkotók részéről: http://imgur.com/cYtku2O

Robert Redford remek, bár ebben semmi meglepő nincs. Nem kiemelkedő az alakítása, egyszerűen csak látszik a rutin, tudja, hogyan kell játszani, és meg is teszi.

Stan Lee cameoja pedig most is jópofa, az egyéb apróságok pedig, amiket a film után tudtam meg, csak növelték a tetszési indexet. (A képre kattintva galéria nyílik, a képeken szereplő szövegek a jobb oldalon szabadfordításban)

De azért negatívum is akad:

Először is az embernek kapásból az jut eszébe, hogy hol van ilyenkor a többi szuperhős? Ironman-re még célozgatnak is, de amikor válság van, miért nem hívják föl? Aztán a jelentősnek szánt fordulatok mind elenyésznek. A nagyobb simán kitalálható, még ha az ember nem rutinos filmnéző, akkor is, a kisebbet meg gyakorlatilag ellövik a trailerben, és ez öreg hiba. Mint ahogy a trailer utolsó jelenete is jobban ütött volna, ha az ember moziban látja először. A film fináléjában az a "monumentális" hepaj a helicarrierekkel pedig ugyan nem fordul öncélúságba, de nem is túl jó. Vannak amúgy a sztorinak persze egyéb gyengéi is, de mégis csak egy szuperhősfilmről beszélünk, nem kellenek túlzott elvárások, a cél elsősorban a szórakoztatás.

Azaz egyszóval képregényrajongóknak ajánlott. Kicsit azért komorabb, mint amit eddig megszokhattunk a Marveltől, de szerintem ez előnyére válik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr776765001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása