Sorozatajánló rovat: Game of Thrones 1. évad

2014/12/28. - írta: giskard reventlov

107-game_of_thrones_xxlg.jpg

Ármánykodás és felségárulás vagy kötelességtudat és becsület. Ilyen körülmények között pedig senki sem az, akinek látszik, viszont, mint tudjuk, minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt az évadot, akkor azt mondanám: politika. Mert bár drámai és fantasy elemeket is kapunk, ha nem ilyen környezetben játszódna a történet, ugyanúgy meglenne benne minden, mint napjaink politikai hadszínterén.

Régóta szemezek már a sorozattal, olyan régóta, hogy, mint látszik is, négy évados csúszásban vagyok. Akik látták, mind áradoztak róla, negatív véleményt összesen egyet hallottam, az is a lassúságára panaszkodott. Közben telt az idő, a sorozat hivatkozási pont lett, sőt, a popkultúra része. Én pedig úgy döntöttem, elég volt az állandó elodázásból, és már az évad felénél tudtam, hogy ezt én nézni fogom.

Senki ne várjon hatalmas akciókat, vagy áll-leejtős látványt. Ami látvány van, az mind nagyon szép, sorozathoz képest alig lóg ki a CGI-lóláb, gyönyörűek a díszletek, de monumentálisnak nem mondanám. Rendben van, és kész. A városok mind élő, lüktető hátteréül szolgálnak az eseményeknek, nem csak egymásra hányt épületek, tényleg öröm nézni.

Viszont a tempó tényleg nem gyors. Eleve sok szálon fut a történet, és rengeteg karaktert mozgat, van, aki máris előtérbe került, van, akiről még nem tudjuk, mi célt szolgál, de ez így van jól. Részletgazdag a cselekmény, hagyni kell dolgokat az elkövetkező évadokra is.

És, ha már itt tartunk: nagyon jó, hogy egy ebből sorozat lett és nem film (túl sok minden sikkadna el ez utóbbi esetében), és még jobb, hogy az HBO készíti, és nem más, országos tv-csatorna. Ennek oka pedig nagyon egyszerű. Mondhatnám, véresen egyszerű. Ha csak az első részt vesszük alapul, egy óra leforgása alatt rögtön kapunk két, full frontál lefejezést, meg néhány feldarabolt hullát. A meztelen nőkről, némi vérfertőző szexről, rengeteg vedelésről, szabad szájú nyelvezetről nem is beszélve, szóval sok minden van, de finomkodás, az nincs. Na persze a kvázi-középkori környezet némileg meg is követeli ezt, és azt sem mondom, hogy egyfolytában ezekhez hasonlót látni, de aki nem bírja az ilyesmit, annak nem javaslom.

A színészeket csak említés szintjén emelném ki, mindenki teszi a dolgát, és jól, mindannyian szépen tartanak egy bizonyos színvonalat. Illetve egy kivétellel. Nevezetesen Peter Dinklage. Akárki akármit mond, szerintem ő a legsokrétűbb és legszórakoztatóbb figura az évadban, és azt hiszem, bátran mondhatom, hogy színészileg is a többiek fölött áll. Régóta kedvelem már, és most sem okozott csalódást, sőt. Ráadásul remek dialógusokat kap, bár ez igazából az egész forgatókönyvre jellemző.

Szóval, ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, és nem viszolyog a fent említett elemektől, valamint a lassan hömpölygő cselekményvezetéstől, de kedveli a kicsit dark fantasy-s elemekkel tűzdelt drámát, nyugodtan tehet egy próbát, én biztos, hogy maradok a további évadokra is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr17017755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása