Sorozatajánló rovat: Ballers 1. évad

2015/09/09. - írta: giskard reventlov

181-ballers_xxlg.jpg

Spencer Strasmore (Dwayne Johnson), az egykori ünnepelt NFL-sztár a visszavonulása óta befektetési tanácsadóként dolgozik. A főnöke nem tartja sokra, eleve csak a múltja, a kapcsolatai miatt alkalmazta, azt remélve, hogy majd meghozza a pénzes ügyfeleket. De a focistákkal nem könnyű: fiatalok, forrófejűek, isznak, drogoznak, csajoznak, és vég nélkül költekeznek, mintha nem lenne holnap. Persze ennek is megvan az oka, mégpedig, hogy amikor pályára lépnek, minden egyes meccsen a testi épségüket, (kis túlzással) az életüket kockáztatják. Spencer ugyan a legjobb tudása szerint próbál helytállni, de nincs könnyű dolga, mert, ha például egy ügyfele évi 18 millió dollárt keres, elkerülhetetlenül megjelennek a pénzéhes családtagok és látszatbarátok, akik mind akarnak egy szeletet a tortából. Spencernek viszont nem csak az ügyfél, hanem a cége érdekeit is szem előtt kell tartania. És, ha ez nem lenne elég, ráadásnak még gyakran kínozzák heves fejfájások, nem alszik rendesen a folyamatos rémálmoktól, a barátnője pedig újra és újra rá akarja venni, hogy vizsgáltassa ki magát, nem a pályafutása alatt elszenvedett sérülések eredménye-e a jelenlegi állapota.

Insider sorozat az amerikai fociról, némi magánéleti drámával fűszerezve; az HBO-hoz méltó, minőségi darab, egy remek Dwayne Johnsonnal.

Láttam néhány NFL-tematikájú filmet, szóval körülbelül ennyire vagyok csak tisztában a sportág szabályrendszerével, hogyanjaival és miértjeivel, azaz joggal nevezhetnénk engem laikusnak. Nincs ugyan semmi bajom ezzel a sporttal, de mivel nem nézek tévét - sportközvetítést meg pláne nem -, ezért nincs is okom, vagy motivációm többet tudni. Viszont ennek a sorozatnak sikerült megmutatni azt a "többet", még ha ettől tárgyilagosnak persze nem is nevezhetjük. Lehet, hogy néhányszor sikerült NFL-érdekeltségűek elevenébe taposni, de ettől szerintem még nem dől össze a világ. Nincs itt semmi olyan, amit odaát ne tudhatna egy átlagember is akár, ha egy kicsit jobban a dolgok mögé néz.

ballers_215832_904.jpg

De ez persze azt sem jelenti, hogy ne hozná a megfelelő minőséget. Ha csak a külcsínt vesszük, már ott is látszik, hogy nem kevés pénzt fektettek a gyártásba: drága ruhák, még drágább kocsik, jachtok, menő szórakozóhelyek, szóval minden megvan ahhoz, hogy azt a látszatot keltsék, az amerikai futballistáknál aztán kolbászból van a kerítés. De persze közben azt is láthatjuk, mi lesz velük egy esetleges sérülés után, vagy, hogy gyakorlatilag fájdalomcsillapítókkal kelnek és fekszenek, hogy az életvitelük fenntartása közbeni eladósodásról ne is beszéljünk.

ballers_221732_068.jpg

Dwayne Johnson (akit filmről-filmre egyre ritkábban hívnak 'The Rock'-nak) pedig - mint említettem - remekül játszik. Egy ex-futballista-ex-pankrátortól nem várok mély karakterábrázolást, de az igazat megvallva semmivel sem rosszabb, mint bárki más a sorozatban, sőt. Bizonyos jelenetekben meglepően érzelemdús az alakítása. Ha csak a filmográfiáját nézzük, ő ugye alapvetően akciósztár, meg is van hozzá a fizikuma, de ami engem illet, én már a 2005-ös Doom óta mondom, hogy összetettebb figurákat is rá lehetne bízni, mert elboldogulna velük. És ez már csak azért is érdekes példa, mert, ha valami, hát az a film aztán tényleg nem a karakterábrázolásról szól. De, ha a színészi eszköztár felől közelítjük meg az alakítását, okozhat meglepetést a karaktere. Persze, ha szerintetek ez nem jó példa, akkor nézhetünk egy frissebbet is. Gyakran hangoztatom, hogy kedvelem a fickót, és nem csak azért, mert egyre kevesebb a hozzá hasonló muszklimiska, akik a régi vágású akcióhősök modernebb kiadásai, hanem azért is, mert a közösségi médiában mutatott arca rendkívül szimpatikus. Ráadásul nem elég, hogy humora is van, de nem ritkán kellően önironikus is tud lenni. Ez utóbbihoz kapcsolódva ki is emelném egy kedvenc jelenetemet az évadból: Spencer egy örömhírtől annyira feldobódik, hogy a kocsijában hazafelé Taylor Swift Shake it Off című számát kezdi el énekelni szinkronban a rádióval. A piros lámpánál a mellette álló autóból megbámulják ugyan, de cseppet sem zavartatja magát. Persze kiragadva a kontextusból ez így elég prózai, de higgyétek el, a jelenetben tényleg vicces.

ballers_220825_347.jpg

Technikai szempontból nem érdemes ecsetelni, hogy mennyire jó a sorozat, elég, ha idézem a csatorna reklámszlogenjét: "Ez nem TV! Ez HBO!" Mert tényleg így van. Rendezés és fényképezés szempontjából tényleg nagyon rendben van, abszolút nem tévés színvonal, hiába 30 percesek az epizódok, olyan, mintha egy nagy költségvetésű filmet néznénk.

Amire viszont mindenképp felhívnám a figyelmet, az szintén az adott csatornához kapcsolódik, egészen pontosan ahhoz, hogy ők milyen műsorokat adnak. Fizetős csatornáról van ugye szó, úgyhogy náluk sokkal több minden megengedett, mint az átlagos, országos hálózatoknál. Nevezetesen ha éppen partihelyszínen forgatnak, és a bulin csajok is vannak, akkor nem fukarkodnak a másodlagos nemi jellegekkel. Nyilván nem egyfolytában ez megy, de ha ilyen van, nem vesznek vissza. Csak, gondoltam, jelzem, hátha valaki meglepődik, hogy egy amerikai futballról szóló sorozatban női melleket is lát.

ballers_222117_396.jpg

Amennyire tudom, berendelték a második évadot, de, ha mégsem valósulna meg, ez így egyben is bátran nézhető, mert megvan az eleje-közepe-vége. Nincs minden szál elvarrva, sőt az utolsó részekben is kezdtek bele kisebb melléktörténetekbe, de a fő vonulat egy kvázi-nyitott befejezéssel kerek egészet alkot. Szóval, ha valakit érdekel a téma, vagy az amerikai foci világa egy kicsit árnyaltabban bemutatva, annak tudom ajánlani, a rövidsége (összesen 10 epizódról van szó) miatt hamar ledarálható, és elég szórakoztató darab.

Én, mint szinte mindent, ezt is felirattal néztem (micsoda meglepetés), de azt hallottam, a szinkron elég slendrián módon bánt a focis szakkifejezésekkel. Nem tudom, hogy a quarterback-et (ami köztudottan az irányítói poszt) szokás szerint sikerült-e középhátvédre ferdíteni, de nagyjából ez a színvonal. Ami már csak azért is meglepő, mert az eredeti cím kettős jelentését szerintem elég jól sikerült magyarra átültetni, így lett "Nagypályások" a keresztségben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr607773266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása