Terminator Genisys

2015/10/08. - írta: giskard reventlov

191-terminator_genisys_ver2_xxlg.jpg

Miről szól egy átlagos Terminátor-mozi? A Connor família valamelyik tagját meg akarják benne ölni és/vagy az említett család azt hiszi, hogy elpusztítja a SkyNet-et, de végül kiderül, hogy mégse. Na, mit tippeltek, most taglalt filmünk vajon miről szól? Igen, pontosan. Bár megbabrálják némi alternatív idősíkkal, régi és új terminátor-modellekkel, de a recept bizony ugyanaz. Na most lehet ezt újszerűen tálalni (arról nem a Terminátor tehet, hogy azóta lerágott csont lett a zsáner), lehet jól (Terminátor 2: Az ítélet napja), rosszul (Terminátor 3. - A gépek lázadása), lehet közepesen, de nézhetően (a Terminátor - Megváltás-ban legalább remek posztapok-hangulat van, meg jó színészek), és hát lehet így, mint most. De erre valami új jelző kéne.

Bővebben egy kicsit később, ezúttal spoileresen, úgyhogy, aki némi lezárásra kíváncsi, ugorjon az utolsó bekezdésre, ellenkező esetben a tovább-gombot csak saját felelősségre javaslom.

Mert most én is megvariálom egy kicsit az idővonalat, és előrehozom a lényeget, azaz a film egyetlen pozitívumát: Arnold Schwarzenegger személyét. Ő ugyanis bitang jó minden egyes pillanatban, amit a vásznon tölt. Poénkodik a korával, széjjel trollkodja a saját korábbi terminátor-alakításait olyasmikkel, amiket a karaktere korábban hírből sem ismert, és természetesen bedobja a szokásos „I’ll be back”-et is, de egy olyan helyzetben, amiben vajmi kevés esély van arra, hogy valóban visszatérjen. Mindezt pedig olyan látható élvezettel teszi, mint egy gyerek. Megkapta az ikonikus szerepet, és nem hogy nem játszik unottan, hanem ennyire laza szerintem utoljára a Last Action Hero-ban volt. Az ő jeleneteinek minden percét érdemes megnézni, csak hát az a baj, hogy a filmben nem csak ő szerepel.

Hanem például Jai Courtney, aki nem annyira antiszínész mint például a legutóbbi Die Hard-ban, de ezzel a testfelépítéssel, meg ilyen baltával faragott fizimiskával inkább illene be egy random terminátornak, mintsem elhiggyem neki, hogy ő Kyle Reese. De hát ilyenek a külső adottságai, egy részükről nyilván nem tehet, a játéka viszont korábbi alakításaihoz képest meglepően jó. Hangsúlyozom: korábbi alakításaihoz képest! Csodát ne várjunk.

Na meg aztán ott van nekünk Jason Clarke. Amikor azt hittem, Nick Stahl-nál nem lesz hiteltelenebb John Connor, akkor jött ő, és csípőből alulmúlta. Legutóbb a Dawn of the Planet of the Apes-ben láttam a fickót, és ott nem volt rossz, ennyire legalábbis biztosan nem.

terminator_genisys5.jpg

De a castingosok nem álltak itt meg, hanem beválogatták Emilia Clarke-ot Sarah Connor szerepére. Linda Hamilton, neki elhiszem, hogy harcedzett katona. Szikár, kemény, mindent föláldozna a fia életéért. Emilia Clarke-ról viszont leginkább csak egyetlen jelző ugrik be: puha. Generálja a szemcukor-faktort, nincs azzal gond, kedvelem a karakterét a Game of Thrones-ban, az ottani alakításával nincs is bajom, csak hát annál ide sokkal több kellett volna. Vagy minimum másféle. De, hogy jót is mondjak róla, Courtney és közte egészen jó a dinamika, és Schwarzeneggerrel is vannak kifejezetten jó pillanatai. De ettől még harmatgyenge Sarah Connor.

J.K. Simmons pedig fogalmam sincs, hogy mit keresett itt. Illetve dehogynem, mert ő a komikus mellékalak, és ezt a szerepkört hibátlanul teljesíti is, csak miközben néztem, egyfolytában azon gondolkodtam, hogy egy ekkora tehetség mi a fészkes fenéért vállal el ilyesmit?

terminator_genisys4.jpg

És nem tudok elmenni szó nélkül az „alternatív idősík”-cselekményszál mellett sem, mert rég láttam már ennyire izzadságszagú, mondvacsinált muszáj-melót. Az írók láthatóan nem erőltették meg magukat a sztori kidolgozásával. Nagyjából úgy képzelem el, hogyan is született az új Terminátor-film ötlete, hogy egy nagyon okos ember azt mondta egy másik hasonlóan nagytudású embernek, hogy kéne, hogy legyen valami ilyesmi, mert csak. Kell a pénz. Beledobáltak pár ötletet a brainstormingba, függetlenül attól, hogy nem alkottak koherens egészet és megfejelték ezzel az alternatív idősíkkal, mert időutazós filmekben az mindig be szokott jönni. Na most ezzel a fránya időutazással az a helyzet, hogy ugyebár már attól megváltozik az idősík, hogy valaki visszautazik egy olyan korba, ahol amúgy egyébként nem jelenne meg, szóval innentől máris alternatív a dolog. De ha már ennyire hangsúlyozzuk, hogy ez az idősík most nem az az idősík, akkor legalább valami épkézláb magyarázatot nyögjünk már be, és ne félmondatokkal legyenek letudva olyan apróságok, hogy akkor most ki a frász küldte vissza a Sarah Connor védelmére programozott Arnold-terminátort. Ez pont egy olyan része a sztorinak, ami megtörtént, mert csak. És ez még apróság a történet nagy egészéhez képest.

terminator_genisys2.jpg

A védelmező-terminátor felhalmoz egy rakás lőszert, meg fegyvert egy raktárban, hogy az időutazó Sarah-nak és Kyle-nak legyen miből gazdálkodnia. Mázli, hogy ezt a helyet senki sem ismeri Sarah-n és a terminátoron kívül. Ja, csak a John-terminátor, aki elől épp ide bújnak el. Hogy aztán az egész létesítményt a levegőbe röpítsék. De előtte azért még kihoznak kettő, azaz kettő darab táskányi ellátmányt, amiből az egyiket 5 percen belül elveszítik. Csak a készlet 98 %-át hagyják hátra az enyészetnek.

Az meg külön nevetséges, hogy a John-terminátor csak bizonyos esetekben használja bizonyos képességeit. Az idő többi részében elfelejti? Mert például a nagy fináléban rendesen elpáholja Schwarzenegger karakterét, ezt bevallhatjuk, tökgyors, meg bazierős, tud kardot csinálni a kezéből, hű meg há. De akkor korábban, a kórház mélygarázsában miért is nem fordult ezekhez a furmányos és rendkívül praktikus képességekhez? Mondom: biztos elfelejtette, hogy vannak. Annyira lefoglalta, hogy monologizáljon, mint a valamire való gonoszok általában. És, ha már az emlegetett kórház-jelenet: szerintem minden logikusan gondolkodó ember, akit éppen kerget egy elpusztíthatatlan robot, tuti, hogy megnehezítené az üldözője dolgát, nem is tudom, például azzal, hogy felrobbantja az egyik helikoptert, míg a másikkal elmenekül. De nem, ezeket a menekülőket aztán nem ilyen fából faragták. Biztos a fair play hívei. Vagy ebben az alternatív idősíkban az ostobák próbálják megmenteni az emberiséget.

terminator_genisys3.jpg

Meg persze föltűnik a színen egy T1000-es is, tudjátok, a folyékony fém (pardon: mimetikus polialoid), de ezúttal japóvá változott, gondolom, mert Robert Patrick vén lett időközben, mint az országút, és minden terminátor csak nem öregedhet már meg, mert akkor plusz egy dolgot meg kéne magyarázni. Na most ezzel nincs is baj, kedvelem a T1000-est, csak épp neki is vannak most olyan képességei, amiknek a Terminátor 2 főgonosza is nagy hasznát vette volna anno. Hogy akkor miért nem voltak neki? Jöhet a joker-kifejezés: alternatív idősík. A következetességet meg nyugodtan felejtsük el.

Azt pedig, hogy Schwarzenegger hogyan tud időgépet építeni a 80-as években, amikor még 2017-ben sem képesek rá, már meg sem kérdezem. Nyilván valami olyasmi lenne a válasz, hogy Arnold mester még egy olyan jövőből jött vissza, amiben rendelkezett az építéshez szükséges tudással, vagy valami hasonló. Szóval kántáljuk együtt: alternatív idősík.

terminator_genisys_arnold_smile.gif

Többek között ilyesmik történnek ebben a két órányi játékidőben. És éppen ezért rátok bízom a döntést, kedvelitek-e annyira Arnold bácsit, hogy elviseljétek a sztori többi részét. De azért, ha mégis megnézitek, előre szólok, hogy a stáblista közepén van egy bónuszjelenet, ami rúg még egy utolsót a sz*rosvödrön, ahogy mondani szokták.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr517947580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása