Regression

2016/02/03. - írta: giskard reventlov

232-regression_ver6_xxlg.jpg

John Gray-t (David Dencik) azzal vádolják, hogy molesztálta és sátánista rituálékra kényszerítette a lányát, Angelát (Emma Watson). A férfi annak ellenére beismeri tettét, hogy állítása szerint nem emlékszik semmire, a rendőrség pedig hisz neki, miután John gyógyulófélben lévő alkoholista. Bruce Kenner nyomozó (Ethan Hawke) felkéri Kenneth Raines pszichológiaprofesszort (David Thewlis), hogy regressziós hipnózis segítségével próbálják meg helyreállítani a férfi memóriáját. Az ügy súlyossága miatt a nyomozó önkéntelenül is megfeledkezik a távolságtartásról, már-már személyesként kezeli az esetet; rémálmok kezdik gyötörni, mindenki gyanússá válik a szemében, de közben névtelen telefonálók zaklatják, míg nem összemosódik számára a képzelet és a valóság.

Alejandro Amenábar rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyzi ezt a valós események ihlette filmet, és tulajdonképpen minden esélye megvolt rá, hogy egy erős, fordulatos és feszültséggel teli sztorit rakjon le az asztalra. Mégis azt gyanítom, a tény, hogy a végkifejlet nagyjából 20-30 perc után kitalálható, nem az én rutinomból fakad.

regression_171121_752.jpg

A fordulat jó, a feszültség is kellő időben és mennyiségben van adagolva, a sátánista vonal pedig kölcsönöz egyfajta (nem horrorba hajló) misztikus-félelmetes színezetet a filmnek, anélkül, hogy öncélúságba fordulna. A probléma az, hogy sablonos az összkép, tucatszor látott közhelyekből építkezik.

regression_171506_972.jpg

Olyannyira, hogy a színészgárda sem mozdul el a tisztes iparosmunka szintjéről, az ismert, és kevésbé ismert arcok is hozzák a kötelezőt, de ennyi. Egyedül Emma Watsont emelném ki, de őt is csak azért, mert, bár a végjátékban lehetne jobb is (ha ennyi volt a rendezői instrukció, akkor vegyük úgy, hogy egy szót sem szóltam), de megvan benne minden, ami Angela karakterének megformálásához kell (a film kedvéért még a brit akcentusát is elhagyta), azt leszámítva, hogy már rég nem néz ki 17-nek. A tehetségéről már korábban meggyőzött, a magam részéről nagy jövőt jósolok neki.

regression_171633_068.jpg

Amenábar koncentrálhatott volna a hipnózis és a vallásosság ellentétére (tudományos meggyőződés kontra istenhit), vagy akár Angela családjának állapotára, esetleg jobban kidomboríthatta volna a sátánkultuszhoz kötődő szálakat. Ezek egyikét sem tette meg, ehelyett mindből kapunk egy keveset, amitől inkább tűnik kidolgozatlannak, elnagyoltnak a végeredmény, sem mint koherens egésznek. Kár, mert a potenciál megvolt benne. Ettől függetlenül nem érzem elvesztegetettnek a rászánt időt, de egynél többször nem is ajánlom megtekintésre.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr518357558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása