Az ajándék (The Gift)

2016/02/05. - írta: giskard reventlov

234-the-gift-giftfinal_rgb.jpg

Simon (Jason Bateman) és Robyn (Rebecca Hall) éppen új házba költöznek, mert a férfi előléptetése miatt már megengedhetik maguknak. Egy lakberendezési bevásárlókörút során összefutnak Simon egyik régi iskolatársával, Gordoval (Joel Edgerton), és ugyan telefonszámot cserélnek, de valószínűleg letudnák egy vacsorameghívással, és némi múltidéző csevegéssel. Ám Gordo újra és újra feltűnik náluk, kisebb-nagyobb ajándékokat is hoz, míg az elején csak kissé kínos találkozások, egyre kellemetlenebbekké kezdenek válni.

Joel Edgerton írói-rendezői debütálásra egy sajátos bosszú-thrillert választott, és még, ha a sztori szenved is néhány elsőfilmes gyerekbetegségtől, én akkor is azt mondom: soha rosszabbat ennél.

the_gift_163959_975.jpg

Mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy a feszültség remekül van adagolva, ráadásul hiába körvonalazódik Gordo célja körülbelül a film háromnegyedénél, azt nem tudhatjuk, hogy milyen eszközökhöz fog nyúlni a bosszú érdekében. Ez a The Gift nagy erénye, hogy jó érzékkel tartja bizonytalanságban a nézőt.

the_gift_165010_156.jpg

Nem kedvelem Jason Batemant, és nem is tartom túl tehetségesnek, egész egyszerűen valahogy unszimpatikus a fickó. Viszont Simon karaktere alapjában véve egy igazi s*ggfej, így nem volt nehéz megutáltatnia magát velem. És, ha ebből a szemszögből nézzük a dolgot, akkor Bateman kiváló munkát végez.

the_gift_163905_952.jpg

Rebecca Hall még ezzel az elcseszett frizurával is nagyon szép tud lenni, és remekül is játszik. Ami Robyn figurájának megformálásához kell, azt hibátlanul hozza ki magából.

the_gift_164406_784.jpg

Érrdekes, de egyben praktikus választás volt Joel Edgerton részéről Gordo szerepét önmagára osztani. Érdekes, mert nem könnyű szerep, és praktikus, mert ugye a kamera mindkét oldalán helyt kell állnia. Épp ezért nem is tölt sok időt a vásznon, de apró gesztusokkal és nagyon érzékenyen játszik, van benne valami szánni való, de ugyanilyen fenyegető is.

the_gift_164044_293.jpg

A film közepe táján úgy éreztem, Edgerton kicsit elvesztette a ritmust, de hamar magára talál; mint mondtam, elsőre soha rosszabbat ennél. Ha színészként meg is marad másodhegedűsnek, ha többé soha nem kap főszerepet, a kamera túloldalán bármikor a kezébe veheti az irányítást, mert érzéke, az nagyon is van hozzá.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr538363184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása