Az élet ára (Eye in the Sky)

2016/07/06. - írta: giskard reventlov

287-eye_in_the_sky_xxlg.jpg

A háborúknak ára van, és így, vagy úgy, de mindig az ártatlanok szenvednek. A járulékos veszteségek miatt pedig mindenkinek magában kell számot vetnie a lelkiismeretével.

Nagyjából így foglalható össze a történet tanulsága, de ez nincs direkt módon az arcunkba tolva. A közelmúltból ez a második film, ami drónpilóták és feletteseik körében játszódik, de egy lapon sem említhető a kettő, mert minden, amit hiányoltam a Good Killből, az megvan az Eye in the Skye-ban.

eye_in_the_sky_200141_740.jpg

Ha agyonütnek se jutott volna eszembe, honnan olyan ismerős Gavin Hood, rendező neve. Le kellett csekkolnom a filmográfiáját, hogy rájöjjek: ő rendezte a két nem túl jó Wolverine-film közül a rosszabbikat. Na meg neki "köszönhetjük" az Ender's Game semmitmondó adaptációját is, de én valószínűsítem, hogy, ha bérmunkában dolgozik, nem erőlteti meg magát. Az említett filmeknek ugyanis már a forgatókönyve sem volt erős, de ezen a rendezés sem segített. Az Eye in the Skye 100 perce azonban feszült és lebilincselő, de az, hogy a székhez szögez, nem egyedül a direktor érdeme.

eye_in_the_sky_200301_222.jpg

Körözött terroristák és öngyilkos merénylők elfogása eleve keményebb téma, de ahogy az eredeti terv borul a külső behatások miatt, úgy válik az akció is elfogatásból kivégzéssé. A történet egyetlen katonai beavatkozás néhány órájára fókuszál, és ez az, ami leginkább a hasznára válik. Az időintervallum szűkös mivolta ugyanis már alapból hordoz magában feszültséget, a sallangmentes és csak időnként közhelyekből építkező forgatókönyv pedig elképesztően erős dialógusokat ad a színészek szájába. Helen Mirren, Aaron Paul, Iain Glen, vagy az időközben sajnálatos módon elhunyt Alan Rickman pedig minden tudásukat latba vetik a hitelesség érdekében, és nem is vallanak szégyent. Az ő vállukon nyugszik a nagyobb teher, de mindannyian fantasztikus alakítást nyújtanak.

eye_in_the_sky_200429_160.jpg

Egy hasonló téma két különböző megvilágításban ritkán eredményez két minőségi filmet, és most sincs ez másképp. A Good Kill esetében azt mondtam: lehetett volna jobb, mert megvolt benne a potenciál, és nem is kellett volna hozzá sok. Csak egy jobb forgatókönyv, egy jobb rendező és jobb színészek. Ennek eredménye az Eye in the Sky. Így kell egy ilyen témát jól feldolgozni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr608868938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása