Központi hírszerzés (Central Intelligence)

2016/09/04. - írta: giskard reventlov

296-central_intelligence_ver2_xxlg.jpg

Calvin Joynerről (Kevin Hart), a középiskola legmenőbb diákjáról mindenki azt gondolta, hogy majd sokra viszi, épp ezért éli meg csalódásként a beszürkült, könyvelői állását. Egy véletlen folytán összefut egy régi osztálytársával, Bob Stone-nal (Dwayne Johnson), aki régen mindenki céltáblája volt a kövérsége miatt, mostanra azonban hegyomlásnyi méretűre gyúrta magát, ráadásul a CIA is a nyomában van.

Habár nem váltja meg a világot, kellemes akcióvígjáték a Central Intelligence, mert talán tökösségben nem jeleskedik igazán, a szíve a helyén van.

central_intelligence_200803_127.jpg

Szándékosan említem a tökösség-szív arányát, mégpedig az eredeti plakát reklámszövege miatt. A "johnson" tudtommal eredetileg egy szleng a férfi legnemesebb testrészére, de itt nyilván az általam emlegetett tökösség volt a megcélzott szinonima, Kevin Hart vezetékneve pedig csak egy betű különbségre van az angol heart (=szív) kifejezéstől. És bár kellőképpen ül a reklámszöveg szóvicce, jelen esetben mindkét tulajdonságot Dwayne Johnson szolgáltatja. Az ő játéka (erről később bővebben) és lelkesedése az, ami szerethetővé teszi a filmet, partnere mindehhez legjobb esetben is csak félgőzzel asszisztál.

central_intelligence_201122_098.jpg

És ezt még csak nem is az mondatja velem, hogy nem szimpatizálok Kevin Hart személyiségével. Bárhol láttam eddig, harsány stílusa inkább irritált, nem találtam viccesnek a fickót, az én szememben nem több ő a szegény ember Eddie Murphy-jénél. Kicsit aggódtam is, hogy ez a személyiség rányomja majd a bélyegét a filmre, de épp az ellenkezője történt. Dwayne Johnson ugyanis sokkal jobb Hartnál. Mármint színészileg. Igen, a pankrátorból lett akciósztár bizony játszik, és nem is rosszul. Ez pedig kicsit szégyen Hartra nézve, akinek komikusként hivatásszerűen kellene viccesnek lennie, azért fizetik, hogy az legyen, Johnson viszont simán lemossa a színről.

central_intelligence_201337_977.jpg

Maga a sztori egyébiránt legalább akkora klisé, mint a tálalás, a poénok sem az idézhető fajtából kerülnek ki, a végeredmény mégis szórakoztató. Nem kell emögött semmilyen nagy truvájt sejteni, az alkotók szimplán csak jól keverik a kártyákat, viszonylag sodró a lendület, a többit pedig a két főhős megoldja. Mert azért az elvitathatatlan, hogy a buddy cop csapatdinamika elég hatékonyan működik Hart és Johnson között, már amennyiben kategorizálhatjuk eképpen azt, hogy utóbbi őrültebbnél őrültebb szituációkba keveri előbbit. Mindezt úgy, hogy közben a végletekig bálványozza a partnere által életre keltett karaktert, ami akár kínossá is válhatna, de ez mégsem történik meg. Johnson ugyanis remek arányérzékkel még a pióca természete ellenére is annyira szimpatikussá teszi Bob Stone figuráját, hogy legszívesebben megölelnénk ezt a lelkes melákot. Ezzel párhuzamosan pedig még némi tanulság is kirajzolódik a történetből, miszerint nem feltétlenül látjuk olyannak saját magunkat, mint amilyennek a világ lát minket.

central_intelligence_201540_649.jpg

Néhány ismert(ebb) színész is tiszteletét teszi a filmben egy-egy cameo erejéig, hosszabb vagy rövidebb időre, én itt csak egyet emelnék ki közülük. A stáblistába bevágott bakiparádé arról tanúskodik, hogy a forgatás remek hangulatban telt, de nem hinném, hogy bárki jobban élvezte volna a forgatókönyv rá eső részét Melissa McCarthynál, legyen bármilyen nyúlfarknyi a szerepe. Nem gondoltam, hogy ezt valaha leírom, de sok nő fog rá irigykedni abban a bizonyos pillanatban. Majd meglátjátok.

central_intelligence_201800_337.jpg

Messze nem hibátlan, de ettől még kellemes kikapcsolódás a Central Intelligence, ami talán nem hagy mély nyomot, de könnyed stílusával csalódást sem hiszem, hogy okozna. Akár újranézve se.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1411672882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása