Jack Reacher: Nincs visszaút (Jack Reacher: Never Go Back)

2017/01/18. - írta: giskard reventlov

321-jack_reacher_never_go_back_ver3_xxlg.jpg

Jack Reacher (Tom Cruise) egy katonai fegyverbeszállító cég után nyomoz, de a dolgok úgy alakulnak, hogy meg kell mentenie egy őrnagy (Cobie Smulders) és egy, az eseményekbe véletlenül belekeveredő lány (Danika Yarosh) életét, ráadásul még a saját nevét sem ártana tisztáznia.

Bevallom őszintén, semmire sem emlékszem a korábbi Jack Reacher-kalandból. Valami közepesen élvezhető akció-thriller rémlik, de semmi egyéb. Talán Tom Cruise megint megmentette benne a világot? Általában azt csinálja, szóval sanszos, hogy most is így volt. Nos a folytatás egy szemernyivel sem fog mélyebb nyomot hagyni, sőt, ami a "közepesen élvezhető" jelzőt illeti, az most inkább közepes, mint élvezhető.

jack_reacher_never_go_back_170109_300.jpg

És még csak nem is azért, mert Tom Cruise megöregedett. Ha 54 évesen fele ilyen kondiban lennék, már összetehetném kezem-lábam. Nem. Tom Cruise olyan, mint mindig. Elszánt arckifejezéssel teszi a dolgát, a sztori nyomozós részéhez ugyan nem sok köze van, de ezt a hiányosságot minden gond nélkül elfedi a karizmája, és a jó szokásához híven (többségében) kaszkadőr nélkül felvett akciójelenetek. Cobie Smulders is egészen hiteles badass chick. Azt éppenséggel kevésbé hiszem el neki, hogy a seregben az őrnagyi rangig jutna, de nem is fog róla sűrűn eszünkbe jutni a How I Met Your Mother Robinja. Üt-vág, ha kell, az ő arcára is ráragadt egy rettentően szigorú nézés, és ahogy partnere, elképesztően sokat fut. Esküszöm, Cruise annyit fut ebben a filmben, mint soha eddigi karrierje során.

jack_reacher_never_go_back_170410_857.jpg

A gond, mint általában, most is a játékidő hossza és a gyengén megírt forgatókönyv kapcsolatában keresendő. Egyszerűen sok a két óra. Mivel nem szimpla akciófilmről beszélünk, a nyomozós szál megkövetelné a kidolgozottságot, de ez ne jelentse azt, hogy a film úgy leül a közepén egy jó fél órára, hogy a székünkben fészkelődve azt várjuk, a főhősök mikor lesznek hajlandók végre még pár embert lepofozni. Esetleg egy autósüldözés netalán? Vagy legalább kezdjenek el futni, az mindig beválik. Aztán az utolsó harmadban a rendező észbe kap, hogy kéne már valami látványos finálé (és, ha már New Orleansban vagyunk, mindenképp nyomassuk a Mardi Grast, mert az ilyenkor kötelező elem), de úgy túltolja, hogy teljesen tétnélkülivé és komolyanvehetetlenné válik.

jack_reacher_never_go_back_170638_096.jpg

Pedig az elején még pont örültem annak, hogy Reacher nem egy sebezhetetlen szuperügynök, aki minden szituációból győztesen kerül ki. A kezdő képsor nagyon erre utalt, de jó látni, hogy emberinek írják meg a főhőst. Megsérül, fájdalmai vannak, vagy éppen összeakad egy az övéhez hasonló kvalitásokkal bíró fickóval, és fele-fele arányban megy az adok-kapok. A finálé viszont teljes mértékben rácáfol erre, átesve a ló túlsó oldalára, és ezért nagy kár. Az pedig már csak mellékes tény, hogy Danika Yarosh személyében sikerült megtalálni a filmtörténelem egyik legirritálóbb mellékalakját. Közte és a két főhős között szinte a nulla felé konvergál a kémia, így maga a lány történetszála is teljességgel érdektelen.

jack_reacher_never_go_back_170753_739.jpg

A nagy számok törvénye alapján olykor belefut az ember egy gyengébb filmbe, ilyen ez a popszakma. Nem is azt mondom, hogy elvesztegetett idő volt ez a két óra, de ha már akció, a magam részéről inkább egy másik, szintén Tom Cruise nevével fémjelzett franchise mellett teszem le a voksomat, bármennyire is elszállt és hajmeresztő ehhez képest.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4312135875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása