Űrdongó (Bumblebee)

2019/03/24. - írta: giskard reventlov

470-bumblebee_ver6_xxlg.jpg

Oké, bevallom őszintén, mielőtt nekiültem megnézni a filmet, feltettem magamnak a kérdést: vajon mennyire csinálok s*gget a számból, ha a legutóbbi etap után képes vagyok esélyt adni ennek a kvázi soft-rebootnak? Aztán persze elhessegettem a gondolatot, mondván, volt már rosszabb döntésem is ennél, és különben is, mindent az olvasókért (nem röhög).

Most persze annak kellene következnie, hogy a Bumblebee rácáfolt a prekoncepciómra, mert ha nem is lett minden idők legjobb Transformers-filmje (pedig nem volt magasan a léc), eleve valami ilyesmi kellett volna, hogy legyen az irány az eddig látott üres látványpékség helyett, de a megfogalmazásból már sejthetitek, hogy nem ez a helyzet. Illetve igen is, meg nem is.

bumblebee_105043_776.jpg

Én azt szoktam mondani, hogy egy adott film ne valamihez viszonyítva legyen jó, hanem önmagában. Az alkotóknak nem franchise szinten kellene gondolkodniuk, ne úgy legyenek megindokolva az ok-okozati összefüggések, hogy "előkészítjük a talajt a folytatás(ok)hoz"; egy sztori álljon meg önmagában, legyen úgy is élvezhető, ha esetleg nem folytatják. Ettől még lehetnek benne utalások valami nagyobbra, komplexebbre, azzal nincs gond, de mindez ne magyarázatok nélkül lógjon a levegőben. Valami ilyesmi a Bumblebee egyik nagy hibája, hogy csak az előzményekhez képest tűnik jónak, ha azonban önmagában nézzük, már rezeg a léc.

bumblebee_105324_208.jpg

Az eredeti ötlet, a lány és a robotja ugyanis láthatóan nem tartott volna ki két órán keresztül, amivel azonban a hézagokat kitöltötték, az logikátlanná és inkoherensé tette a végeredményt. A sztori random belekap dolgokba, az események pedig csak úgy megtörténnek, de nem úgy tűnik, hogy Christina Hodson, forgatókönyvíró nagyon átgondolta volna, hogy mit miért. A látvány pedig semmiért sem kárpótol, ha objektíven nézzük. Olyan még nem volt, hogy azért lett jó egy film, mert látványos. A CGI csak csillámpor szórás amúgy sem tisztán látó szemekbe, nem leplezi el a szkript hiányosságait.

bumblebee_105521_848.jpg

Pedig benne volt a pakliban, hogy akár jó is lehetett volna. Hailee Steinfeld által meggyőzően alakított Charlie és Bumblebee között remek az interakció, még akkor is, ha a poénok többsége elég bárgyú és/vagy gyermeteg. A sztori ezen része nyilvánvalóan a fiatalabb közönséget célozza meg, ha apu és anyu is tud rajta legalább mosolyogni, akkor talán már nem bánják meg, hogy kénytelenek voltak rá jegyet váltani, hogy a gyerek meg tudja nézni a filmet. Aztán persze irány a meki, és jöhet rengeteg különböző Transformers-figura a happymeal-menühöz.

bumblebee_105642_888.jpg

Csak hát közben itt van nekünk az ex-pankrátor John Cena is, akin ugyan látszik a lelkesedés, kár, hogy a karaktere papírvékonyra van megírva. Ha lennének színészi kvalitásai, talán tudott volna ennél emlékezetesebbet is nyújtani, így viszont totál behelyettesíthető marad. Ő a gyúrós csávó, akinek csak rangja és vezetékneve van, de semmi több. Az első pillanattól sejthető, mire futtatják ki a forgatókönyv hozzá kapcsolódó részét.

bumblebee_110134_544.jpg

A stúdió viszonylag sokáig ragaszkodott az álláspontjához, miszerint a Bumblebee nem egy új kezdet, de aztán mégis bevallották a mindenki számára nyilvánvalót. Mégis felemás benyomásaim voltak, mire a stáblistáig elértem. Az eddigiekhez képest akár jónak is mondhatnám a filmet, de közben meg mégsem az. Mintha tanultak volna a hibáikból (azaz Michael Bay csak produceri teendőket látott el, nem ment sem a kamera sem a forgatókönyv közelébe hálistennek), de bőven lenne még hová fejlődni. Különösen, hogy néhány napja láttam a filmet, de már most alig emlékszem rá. Ez pedig így, ebben a formában maximum csak iparosmunka.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4814713019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása