Napos oldal (Silver Linings Playbook)

2014/06/02. - írta: giskard reventlov

047-silver_linings_playbook_poster.jpg

Aludnom kellett rá egyet, valahogy olyan volt az élmény, hogy az is kellett hozzá, hogy ülepedjen egy kicsit. Nekem legalábbis.

A sztori nagyjából annyi, hogy a főszereplő srácot megcsalja a felesége, de rajtakapja őket, és majdnem félholtra veri a szeretőt, ezért a bíróság bipoláris zavarra hivatkozva elmegyógyintézetbe utalja. A film onnan kezdődik, amikor az anyja kihozza az intézetből, visszaköltözik a szüleihez, próbálja összeszedni magát, hogy majd később visszaszerezze a feleségét. Közben az apja is próbálja vele helyrehozni a nem túl jó viszonyát, és még egy friss özvegy is (szó szerint) fut utána.

Érdekes volt, mert dráma, romantika és vígjáték is van benne, mégsem egyértelműen egyik vagy másik.
Dráma: nincs túlerőltetve, de teljesen átélhető, ahogy a szereplők a problémáikkal küszködnek. Nem az a túljátszott, pátoszos dramatizálás, inkább a hétköznapihoz közelít.
Vígjáték: finoman adagolt, inkább a párbeszédekben megbújó, (szerintem) épp a drámát enyhítendő van benne.
Romantika: az özvegy benevezi kettejüket egy amatőr táncversenyre, és ebből adódóan fokozatosan kerülnek közel egymáshoz.

A főhőst alakító Bradley Cooper meglepően jó. Érdekes látni, hogy mikben játszott pár éve, és hol tart most, komolyabbakat vállal el, és örülök neki, mert van tehetsége. Jennifer Lawrence alakítja az özvegyet, és bár nekem kicsit sok volt a "civilben" kettejük közti 15 évnyi korkülönbség, a szerep nem okozott neki gondot, azt hiszem nem véletlenül olyan felkapott mostanában. És hát Robert De Niro az apa szerepében ismét felvillantott valamit a régi fényéből, akármennyire is megkopott az utóbbi időben, korának egyik legnagyobb formátumú színésze, ez vitathatatlan.

Nem tökéletes a film - van olyan egyáltalán? -, megvannak a maga hiányosságai, de nem nézi hülyének a nézőt, és ezt értékelni kell, manapság sajnos ritka az ilyen, mint a fehér holló. Nem könnyű darab, de tartalmas, egyszer megérte megnézni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr746260825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása