Könyvajánló rovat: Andy Weir - A marsi (The Martian)

2015/03/25. - írta: giskard reventlov

135-martian.jpg

Mark Watney, botanikus-gépészmérnök, egy hatfős Mars-expedíció tagja. Társaival nem kis, zöld emberkék után kutatnak, egyszerűen csak magát a bolygót vizsgálják: kőzetmintákat gyűjtenek be, elemzik a légkört, és azt próbálják meg kideríteni, hogy képesek-e a növények életben maradni, ha megteremtik számukra az ideális feltételeket. A hatodik marsi napon (a továbbiakban sol) azonban homokvihar tör ki. Olyan nagy erejű vihar, ami a küldetést veszélyezteti, ezért Lewis kapitány a legénység érdekeit szem előtt tartva, evakuálásra ad parancsot. Az egyik széllökés megrongálja a kommunikációs antennát, és a fémtörmelék egy darabja Mark szkafanderét átszakítva, az űrhajós testébe fúródik. A botanikus elsodródik a többiektől, és mivel a szkafander bioszenzora az életjelek megszűnését mutatja, a csapat kénytelen őt is hátrahagyni. Mark viszont csodával határos módon, véletlenek sorozatának köszönhetően túléli a balesetet, de azt még ő sem sejti, hogy több száz sol-t lesz kénytelen eltölteni a Marson, miközben a NASA - és persze ő maga is - folyamatosan a megmentésén dolgozik.

460 oldalnyi tudományos-fantasztikum abból a fajtából, amiben az előbbi van hangsúlyban, és egyszerűen olvastatja magát. Megalapozottnak, és ésszerűnek tűnő magyarázatokkal, a fizikát, a biológiát és a kémiát alapul véve tanít és szórakoztat egyszerre, és olyan izgalmakat nyújt, amik - ha kell - a megfelelő pillanatban vannak feloldva némi intelligens humorral.

A nyelvezete eleve azon alapszik, hogy jórészt Mark naplóbejegyzéseiből értesülünk mindenről. Egyes szám első személyben beszél az olvasóhoz végig, és ez a szerkezet lehetővé teszi, hogy laza és szabadszájú legyen. Nem kevés szitok is elhangzik így persze, de ha ottragadtál egy bolygón egymagadban, és a környezetedben látszólag minden ellened fordult, vagy legalábbis semmi sem akar úgy működni, ahogy kellene, hát nyilvánvaló, hogy elhangzik a szádból néhány cifra kifejezés.

Scifi-rajongóknak nagyon tudom ajánlani, én magam két nap alatt a végére jutottam, pedig nem vagyok egy gyorsolvasó. És lehetőleg még azelőtt, hogy elkészülne belőle a film, Ridley Scott rendezésében, Matt Damon-nel a főszerepben, amit jelenleg épp nálunk forgatnak. Ha másért nem, jó lesz összehasonlítási alapnak.

Címkék: könyv
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr647304878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása