A kolónia (Colonia)

2016/05/07. - írta: giskard reventlov

263-colonia_ver2_xxlg.jpg

Chilében évtizedeken át működött egy német bevándorlók által létrehozott zárt közösség, a Colonia Dignidad (A Méltóság Kolóniája), de a Pinochet-rezsim (Augusto Punichet, Chile 30. elnöke, hivatali idő: 1974. december 17. - 1990. március 11.) alatt ide szállították a rendszer ellenségeinek bélyegzett embereket is. A szekta szadista vezetője, Paul Schäfer (Michael Nyqvist), a vallásra hivatkozva tartott itt lelki és fizikai terrorban több száz férfit, nőt és gyereket egymástól elszeparálva. Ide szállítják Danielt (Daniel Brühl) is, aki forradalmi plakátokat készített az ország megbuktatott vezetője, Salvador Allende hivatalának idején, és ide követi szerelmét Lena (Emma Watson), azzal a céllal, hogy megszöktesse a férfit.

Megtörtént eseményeken alapuló, és ugyan kissé túl hollywoodias végkifejletbe futó, de erős, már-már thrillerre emlékeztető atmoszférával rendelkező, keményvonalas dráma, remek karakterszínészekkel.

colonia_095252_442.jpg

Érdekes a Colonia történetvezetése abból a szempontból, hogy bár a film első harmadában is szép képekkel mutatja be a két főszereplő, Daniel és Lena kapcsolatát, mégis kissé nehéz velük azonosulni. Hiányzott az alapozás, a múltjuk, a megismerkedésük, de például a lány neve is csak a 25. percben hangzik el. Mégis, ahogy a forradalmi lelkesedést szép lassan felváltja a félelem, úgy szippantott be észrevétlenül a történet, és nem is engedett a stáblistáig; fel sem tűnt a majd' kétórás játékidő.

colonia_095429_101.jpg

Michael Nyqvisthez eddig összesen kétszer volt szerencsém, és egyik alkalommal sem nyűgözött le, de ebben a filmben olyan jelenléte van a vásznon, hogy simán felülírja a két korábbit. Tökéletes választás volt a vallási vezető szerepére, a hangulatingadozásait, a félelemkeltő bizonytalanságot, amitől nem tudjuk, mit várhatunk tőle a következő pillanatban, de a kegyetlenségét is átélhetővé teszi, bekúszik a bőrünk alá, és igazán, zsigerből meggyűlöljük.

colonia_095611_640.jpg

Ellenben Daniel Brühl most "csak" jó. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem végezne minőségi munkát, egyszerűen csak annyira erős alakításokat láttam eddig tőle, hogy most kissé kevesebbnek éreztem. Nyilván, ha valaki mindig kiválóan játszik, ez a "csak" jó is bőven elég, de a három ismert arc közül, ő viszonylag kevés játékidőt kapott, így igazán kibontakozni sem volt lehetősége.

colonia_095714_822.jpg

Emma Watson hálistennek azon színésznők közé tartozik, akik kapcsán nem csak a szépségükről lehet írni. Az utóbbi időben erős szerepeket választ, és a tehetsége is megvan ahhoz, hogy ha nem is maradandót, de mindenképp emlékezeteset nyújtson. Így van ez most is: fontos film, erős szerep, de könnyen, és ami még fontosabb, hitelesen birkózik meg vele. Az pedig már csak a ráadás, hogy az évek múlásával egyre szebb.

colonia_095904_505.jpg

Nem egy könnyű darab a Colonia, sem témájában, sem kivitelezésében, de érdemes megnézni, mert fontos felhívni a figyelmet arra, amiről szól. A végjátékban, megvalósítási szempontból kicsit kilóg a lóláb, mert legyen bármennyire fiktív, vagy valós a sztori, azt éreztem, hogy nem több, puszta hatásfokozásnál. Egy átlagos thrillerbe illene, de egy ilyen film első kétharmadához nem igazán. A feszültség ettől függetlenül megvan benne, és a székhez szögez, abban nincs hiba, csak az addig látottakhoz illik kevésbé. De ez legyen a legnagyobb hibája, a minőségen nem ront sokat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr538693014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása