Könyvajánló rovat: Neil deGrasse Tyson - Ha felfal egy fekete lyuk (Death by Black Hole)

2018/07/04. - írta: giskard reventlov

428-death_by_black_hole.jpg

A Kozmosz: Történetek a világegyetemről című ismeretterjesztő sorozat nézői már jól ismerik Neil deGrasse Tysont, aki magával ragadó lelkesedéssel képes megismertetni a világegyetem rejtélyeit a nagyközönséggel. Ebben a könyvben a szerző több mint negyvenet válogatott össze korábbi írásaiból, melyek számos izgalmas témát dolgoznak fel. Megtudhatjuk például, hogy Hollywood hogyan próbálja minél élethűbben visszaadni az éjszakai égbolt látványát, de arról is szó esik, mit tapasztalnánk egy fekete lyuk belsejében, vagy hogy milyen is a tudósok viszonya Istenhez. Tyson Amerika legnépszerűbb asztrofizikusaként remek ismeretterjesztő stílusban, közérthetően önti formába a kozmológia bonyolult témáit, közben pedig óhatatlanul is átadja olvasóinak a világegyetem iránt érzett rajongását.

Utólag is elnézést, hogy a megszokott tartalomismertetés helyett egy az egyben lenyúltam a könyv hátuljára nyomtatott fülszöveget, de erre két jó okom van: egyrészt ennél jobban én sem tudtam volna összefoglalni, másrészt pedig nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy el tudjam dönteni, ezt nekem el kell olvasnom. Illetve még ennyi se kellett, de ne szaladjunk ennyire előre.

„Kérdés: ha nem érezzük a szén-monoxid szagát, honnan tudjuk, hogy belélegeztük? Válasz: onnan, hogy meghalunk.” Ha a mai világban csak az öt érzékünkre hagyatkozunk, nagyon nehéz élet vár ránk. Környezetünk megismerésének újabb módjai mindig új ablakot nyitnak a minket körülvevő világra és tovább tágítják a mesterséges érzékeink körét. Ilyenkor az univerzum újabb bonyolult összefüggései fedik fel magukat előttünk, és bár műszereink segítségével lassan szuperérzékekre teszünk szert, azért a józan eszünket sose veszítsük el.

Ha sem magamat, sem a tanulmányaimat nem akarnám degradálni, olyan frázisokkal élnék, mint például "a fizika és matematika nem erős oldalam", esetleg "humán beállítottságú vagyok", de az igazat megvallva mindig is utáltam a reál tantárgyakat. A csillagászat viszont mindig érdekelt. Na persze nem azon a szinten, ahol Dr. Tyson tevékenykedik, hanem a nagyjából minden gyerek fejében létező, romantizált módon: egy arra alkalmas, óriási távcsővel bámulni a csillagos égboltot. Hogy mégsem lettem csillagász, abban leginkább a fent említett "beállítottság" akadályozott meg, mert, mint kénytelen voltam rájönni, a csillagászathoz bizony épp a fizika és a matematika biztosít hátteret. És, hogy mi szükség van erre a hosszúra nyúlt, önéletrajzi bevezetőre? Azért kell ez ide, hogy érzékeltessem, mire képes egyetlen ember, és az ő őszinte lelkesedése.

Dirac eredeti megoldásának nyelvén a gamma-sugár kitaszított egy elektront a negatív töltés birodalmából, és így létrejött egy közönséges elektron és egy elektronlyuk. A folyamat fordítva is lejátszódhat. Ha egy részecske és egy antirészecske összeütközik, megsemmisülnek, közben pedig kitöltik a lyukat és gamma-sugárzás jön létre. A gamma-sugárzást legokosabb elkerülni. Bizonyítékra vágynak? Gondoljanak arra, hogyan vált Hulk, a képregényhős egy óriási, zöld csúfsággá.

Neil deGrasse Tyson az asztrofizika rocksztárja, és ahogy előadja a mondanivalóját, az maga a rock'n'roll. Nem úgy, mint a zene, vagy a tánc, hanem, mint az életérzés: 100%-os rajongás, teste minden egyes porcikájával, benne van a mimikájában, a gesztusaiban. Vagy, ahogy jó barátja, a televíziós talkshow-host, Steven Colbert fogalmazott: a tudomány már-már szexi, ahogy Dr. Tyson tálalja. Tévedés ne essék, nem kezdtem el szeretni miatta sem a fizikát, sem a matematikát, azonban elérte, hogy érdekeljen. Szívesen mondanám, hogy azért, mert érdekesen beszél a témáról, de az igazat megvallva vele kapcsolatban az "érdekes" egyszerűen túl prózai jelző. Mert, ahogy Neil deGrasse Tyson beszél, azt csak szuperlatívuszokkal lehet jellemezni.

Minden más ismert bolygótól eltérően a Szaturnusz átlagos sűrűsége alacsonyabb, mint a vízé. Másképp fogalmazva: egy marék Szaturnusz lebegne a kádban. Mióta ezt tudom, szeretnék egy gumi Szaturnuszt a fürdőszobámba a gumikacsa helyett.

És pontosan ilyen ez a könyv is, aminek a teljes címe: Ha felfal egy fekete lyuk, és egyéb kozmikus komplikációk (Death by Black Hole and Other Cosmic Quandaries), de azért beláthatjátok, hogy ez túl sok szó egy egyszerű blogposzt címének. Nem kevés Dr. Tyson nevéhez kötődő videót megnéztem, úgyhogy az előadásmódja, de még inkább a hangja gyakorlatilag belém ivódott. Magyarul olvasom a könyvét, mégis fülemben cseng a jellegzetes orgánuma, mintha csak nekem mondaná, amit mond, és épp ez a lényeg. Mindegy, hogy csak egyetlen emberhez beszél, vagy egy előadóterem pódiumán áll, az élmény ugyanaz: személyessé teszi a mondanivalót, bevonja a közönségét, átragad ránk a rajongása, és egyszeriben érdekelni fog minden, ami csak elhangzik a szájából. Mindegy, hogy arról van szó, hogy mikor hagyjuk el majd ezt a bolygót, vagy, hogy mi tartja őt ébren éjszakánként, esetleg egy objektumról, ami a naprendszerünkön kívülről érkezett, a Star Wars-ról, vagy csak a Fogtündérről. Tisztában vagyok vele, hogy ezek csak random kiragadott példák, szimpla beszélgetések a tudomány szempontjából jelentéktelen talkshowkban, de pont ez benne a ráció: hogy széles kört ismertet meg olyan dolgokkal, amikkel amúgy nem foglalkoznánk, mert teszem azt az okostelefonunk buzergálása fontosabb.

Ahhoz, hogy elmagyarázzuk, hogyan állapíthatjuk meg egy távolodó csillag sebességét, öt egymásba ágyazódó lépésre van szükség:

0. szint: a csillag
1. szint: a csillagról készült fotó
2. szint: a csillagról készült fotón látható fény
3. szint: a csillagról készült fotón látható fény színképében található sötét vonalak mintázata
4. szint: a csillagról készült fotón látható fény színképében található sötét vonalak mintázatában látható változások

A 0. és 1. szint közötti lépés magától értetődő, mindenki készített már fényképet. De mire a magyarázattal eljutunk az 5. lépésig, a hallgatóság egyik fele semmit sem ért, a másik fele pedig mélyen alszik. Ezért van az, hogy a közvélemény szinte soha nem tud a színképelemzés kozmikus felfedezések során betöltött szerepéről – a módszer egyszerűen túl elvont ahhoz, hogy hatékonyan, világosan el lehessen magyarázni.

És pusztán ennyit szeretnék én is: szélesebb kört megismertetni Neil deGrasse Tyson munkásságával, még, ha nyilvánvalóan abszolút más léptékben is vagyunk erre képesek, ő és én. Kiveszőben az olvasás, és ez szomorú. Kellenek az ingerek, amiket egy könyvtől kaphatunk, kell, hogy megdolgozza az agyunkat, a fantáziánkat, kell, hogy gondolkodjunk bizonyos dolgokon, még, ha csak rövid ideig is. De nyilván nem csak ezért sajnálom, hogy a hazai fordításban ez az egyetlen könyv, ami megjelent tőle.

Végül álljon itt a sűrűséggel kapcsolatos rejtélyesebb jelenség: egy bontatlan doboz cukormentes Pepsi kóla lebeg a vízen, a közönséges cukros viszont elsüllyed.

Címkék: könyv
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7514093471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása