Sicario 2: A zsoldos (Sicario: Day of the Soldado)

2018/10/07. - írta: giskard reventlov

442-sicario_day_of_the_soldado_xxlg.jpg

Mivel az amerikai kormány továbbra sem képes megoldani a mexikói drog- és bevándorlóhelyzetet, a történelem során már többször is bevált módszerhez folyamodnak: oszd meg, és uralkodj. Elrabolják az egyik drogkartell fejének a kislányát, rivális kartelltagokra terelve a gyanút. Ezzel a probléma gyakorlatilag önmagát oldaná meg, azonban előre nem várt események totálisan más mederbe terelik az ügyet.

Vajon mi jár a stúdiófőnökök fejében, amikor folytatni akarnak egy olyan filmet, mint a Sicario. Igen, tudom, elég nyilvánvaló, hogy vaskos dollárkötegek, semmi más. Már maga a sztori alapfelütése is erősen megkérdőjelezhető, de a kétórás játékidő alatt úgy rugdossák végig a forgatókönyvet, miközben igazából sehova se haladunk. Stefano Sollima, rendező pedig sajnos nem egy Denis Villeneuve, hiába dolgozik az első részt is jegyző Taylor Sheridan szkriptjéből.

sicario_day_of_the_soldado_184717_707.jpg

És még csak azt sem mondhatom, hogy ebben a formában nem volt értelme a folytatásnak. A Sicario egy olyan film, aminek van eleje, közepe és vége, még ha a nézőre is bízza a tanulság levonását. Akkor kérdem én: minek folytatni? Ráadásul a Day of the Soldado nem is igazi folytatás. Csak az előző részből megismert FBI ügynök (Josh Brolin) és az ő rejtélyes cimborája, Alejandro (Benicio Del Toro) egy újabb "kalandja". Azonban kivették belőle Emily Blunt figuráját, amivel gyakorlatilag a nézői azonosulás lehetőségétől fosztották meg a végeredményt.

sicario_day_of_the_soldado_184807_467.jpg

Itt minden csak azért történik, hogy haladni tudjon előre a plot, csak hát így nem lehet forgatókönyvet írni. Logika és dramaturgia nélkül ugyanis kizárólag az marad nekünk, hogy élvezhetjük a két főhőst életre keltő színészek játékát (mindketten voltak már jobbak), esetleg még némi akcióbuzéria (nem rossz, de a jó, az nem ilyen). A sztori semmivel sem mond el többet a határ menti droghelyzetről és a bevándorlás kérdésköréről; előbbit az első rész már bemutatta, utóbbi pedig abszolút nincs elmélyítve annyira, hogy indokolttá váljon.

sicario_day_of_the_soldado_184825_275.jpg

A Day of the Soldado egy tipikusan tökfelesleges folytatás, ami egyetlen dologról tanúskodik: a stúdiók fantáziátlanságáról. Ha van egy hangzatos és/vagy bejáratott cím, akkor azt tolják ahelyett, hogy kreatívan állnának a dologhoz. A bevételi adatok is ezt támasztják alá (az első rész 30 millióból készült, és 85-öt termelt világszerte, míg ezt 35 millióból hozták össze, és jó, ha meglesz nekik a 75), bár az tény, hogy többé-kevésbé pénzüknél vannak. És hát ez a kvázi cukorkoponyás plakát is veszett jól néz ki. De nem lehetne, hogy ekkora összegek fejében már esetleg kapjunk is valamit legközelebb? Vagy túl nagy kérés?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr614287207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása