Elliott, a sárkány (Pete's Dragon)

2017/01/04. - írta: giskard reventlov

318-petes_dragon_xxlg.jpg

"Ha úgy élsz, hogy csak azt hiszed el, amit látsz, akkor kihagyod az életed legnagyobb részét."

Pete (Oakes Fegley) autóbaleset miatt árván marad egy isten háta mögötti erdőben, mérföldekre a legközelebbi várostól, de barátra lel egy ott élő zöld, szőrös sárkányban, akit Elliottnak nevez el. Pete évekkel később találkozik csak emberekkel, ekkor viszont el kell döntenie, beilleszkedik-e a világukba, vagy inkább Elliottal marad.

petes_dragon_131253_587.jpg

Könnyed, de varázslatos családi kaland kicsiknek és nagyoknak. Azt hiszem, így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni a filmet. Kevesebb ilyesfajta mese készül mostanában, annyira elárasztottak bennünket az animációs filmek, a Pete's Dragon mégsem ettől különleges, és nem is az életszagúsága az, ami megmarad bennünk róla, sőt igazából semmi egyedi nincs benne. A nyílegyenes történetvezetésben nincs újdonság, száz ilyet láthattunk már eddig, a karakterei sem szerethetőbbek az átlagnál, a végeredményt mégis leginkább a "könnyed" és "varázslatos" jelzőkkel tudom illetni. Nincs az arcunkba nyomva a tanulság, ugyanakkor a bátorság és az elengedés üzenete világos és érthető.

petes_dragon_131403_935.jpg

A képi világ fantasztikus. A tájak és a beállítások már eleve kölcsönöznek a filmek egy sajátos atmoszférát, de a vizuális trükkök rátesznek egy lapáttal. Elliott, a sárkány egész egyszerűen káprázatosra sikerült. Ha nagyon szőrszálhasogató akarnék lenni, persze mondhatnám, hogy felfedeztem párszor, ahogy kilóg a CGI-lóláb, de egy mese esetében nem szívesen akadékoskodom. Elliott ugyanis egy élő, lélegző teremtménynek látszik, simán elhisszük, hogy létezhet. Persze ehhez nagyban hozzájárul, hogy van benne egy kis esetlenség, afféle jóságos mamlasz.

petes_dragon_131752_208.jpg

A színészek gyakorlatilag a kötelező szintet hozzák, két kivétellel. Az egyik természetesen Robert Redford, akinek egyrészt csípőből megy ez a bölcs, öreg figura, másrészt látható élvezettel játszik, én pedig szeretem az ilyesmit. A másik kivétel pedig Karl Urban, akit eddig leginkább kemény, vagy vicces szerepekben láttam, ez a mostani karakter merőben szokatlan tőle, de remekül boldogul.

petes_dragon_131850_716.jpg

Gyorsan elrepült ez a kicsivel több, mint 100 perc, és kellőképpen el is szórakoztatott, ez pedig azt eredményezi, hogy hajlandó vagyok elnéző lenni a hibáival kapcsolatban. Megemlíthetném, hogy Pete elég hamar túlteszi magát az autóbaleseten (nyilván azért van így, hogy haladjon a történet), vagy, hogy a záróképsor szinte egyáltalán nincs rendesen felépítve, hiába utalnak a dologra korábban néhány félmondattal (nyilván kell a mindenre kiterjedő happy end), a magyar címferdítést meg inkább hagyjuk is, tekintve, hogy a film inkább koncentrál Pete-re, semmint, hogy Elliott lenne a főszereplő. Azonban még, ha nem is lesz maradandó élmény, családi szórakozásnak szerintem soha rosszabbat ennél. Kellemes kikapcsolódás volt, néha ennyi is elég.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6112096239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása