Bosszúállók: Végtelen háború (Avengers: Infinity War)

2018/04/28. - írta: giskard reventlov

412-avengers_infinity_war_xxlg.jpg

Tér, Valóság, Hatalom, Elme, Idő, Lélek; hat Végtelen Kő. Ezeket keresi Thanos, az őrült titán (Josh Brolin), és ha sikerül mindet megkaparintania, és a kesztyűjébe illesztenie, az erejüket kiaknázva a fél univerzum elpusztítása csak egy csettintésébe kerülne.

10 év, 18 film (előbbi a stúdiólogóba is bekerült). Minden ebbe az irányba mutatott, minden itt kulminálódik. Soha nem készült még ennyi karaktert mozgató képregénymozi, és az is nyilvánvaló, hogy ezután már nem is nagyon lesz érdemes nekiállni, mert mostantól az Avengers: Infinity War ennek az alfája és az omegája. A Marvel kétségtelenül megváltoztatta a filmgyártást (hogy ez egy jó irány-e, most ne firtassuk).

5.jpg

Milyen névsorral is kezdtem a 2012-es első Avengers-filmhez kapcsolódó posztot? Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Hawkeye, Black Widow. Oké, ez így egy kicsit csalás, mert Hawkeye kiesik, Bucky a Winter Soldierből viszont itt van, szóval aktualizáljuk akkor ezt egy kicsit: Scarlet Witch, Vision, War Machine, Falcon, Spider-Man, Doctor Strange, Black Panther, Loki valamint a Galaxis Őrzői, azaz Star-Lord, Gamora, Nebula, Drax, Groot, Rocket és Mantis. És ezzel el is értünk az Infinity War egyik hibájához: túlzsúfolt. Vajon milyen lehet úgy beülni rá, hogy előtte egyetlen Marvel-filmet sem látott az ember? Vagy másképp kérdezem: ki hajlandó 18 filmet bepótolni azért, hogy értse ebben az egyben az ok-okozati összefüggéseket, vagy akár azt, hogy ki kicsoda? Mert a túlzsúfoltságot nem csak úgy értem, hogy hány karaktert mozgat a sztori összesen, vagy egy adott jelenetben egyszerre, hanem úgy is, hogy szűz szemmel ez elég nagy katyvasznak tűnhet. És sajnos az sem elhanyagolható tény, hogy ennyi karakter és történetszál mellett egy idő után telítődnek az érzékeink, onnantól pedig nehezebben tud hatni ránk a végeredmény.

4.jpg

Nem akarok olyan alapigazságokkal jönni, mint például, "ami mindenre jó, az semmire sem jó", különösen, hogy a film után egy (szuperhős vonalon mozogva) találóbb párhuzam ugrott be, nevezetesen A hihetetlen család gonosza, Szilánk, aki ugye mindenkit "szuperhőssé" akart változtatni, mert, ahogy mondta: "ha végül mindenki szuper, senki sem lesz az". Kicsit ilyen az Infinity War is, annyira epic akar lenni, hogy végül ténylegesen nem lesz az, bármennyire igyekszik, hiányzik belőle valami. Nem tudom konkrétan megfogalmazni, kézzel foghatóvá tenni még kevésbé, de maradt bennem hiányérzet. Lehet, hogy már eleve túl sok volt az a 18 előzményfilm, hogy az érzékeim nem most telítődtek, hanem a 10 év alatt folyamatosan, de most ott tartok, hogy ülök a moziban, és látom, hogy szinte mindenki szuper a filmben (szó szerint és átvitt értelemben is), de igazán aggódni senkiért sem tudok, dacára a színészek előbb-utóbb nyilvánvalóan lejáró szerződéseinek.

6.jpg

Ha azonban hűséges olvasóm vagy, akkor sejtheted, hogy mi következik most. Bizony, egy DE. És ez most egy nagyon határozott, és legalább annyira hangsúlyos DE. Mert az Infinity War minden hibája ellenére egy elképesztően remek szórakozás, aminek humoros és drámai oldala is van, fantasztikus benne a karakterdinamika, olyan hősbelépőkkel, hogy a földről szeded össze az állad, de minimum megáll a popcorn a kezedben, félúton a vödör és a szád között; egy igazi érzelmi hullámvasút, a blockbusterek netovábbja. Összességében hiába nem tudta azt a hatást elérni, mint a 2012-es első rész, ha közben olyan csúcspontok vannak benne, hogy legszívesebben a levegőbe bokszoltam volna.

1.jpg

Volt néhány félelmem a filmmel kapcsolatban, a zsúfoltságról már volt szó, viszont legalább ennyire érdekelt, hogy a Guardians of the Galaxy eddigi két részének világát és szereplőit hogyan integrálják a jóval földhözragadtabb Avengers-univerzumba? Nos nem tudom, mennyire írói bravúr, vagy hány százalékban a rendezőpáros keze munkája, de a beillesztés tökéletesen sikerült. Persze kellett hozzá Thor is, és ez nem annyira az a Thor, aki a Ragnarokben volt, de nem is az, ahogy az első két filmjében megismertük, inkább valahogy a kettő ötvözete, és szerintem ez áll neki a legjobban.

2.jpg

Na és persze ott van Thanos. Unásig ismételt frázis, hogy a Marvel-filmekhez egyszerűen képtelenek karizmatikus gonoszt írni (mint a jelenlévők általában, Loki itt is kivétel). De Thanos végre az, bármennyire is nem egyszer gyengélkedik a CGI. Josh Brolin mindent megtesz a szerepben, nem véletlenül ilyen jó karakterformáló, tényleg kihozza a forgatókönyv rá eső részéből, amit csak lehet. Érthetők a motivációi, még, ha ő maga őrült is, már-már emberközelivé teszi Thanos figuráját. Rendesen fel van építve, egészen a hozzá kapcsolódó drámai csúcspontig, de utána is tudják tartani a szintet.

3.jpg

Nem azt mondom, hogy a játékidő mind a 149 percére szükség volt, de az tény, hogy nemigen van benne üresjárat. Eredetileg két részesre tervezték, de ha valaki azt gondolja, hogy azért, mert nincs a cím után egy római 1-es, az automatikusan a történet lezárását hozza magával, nos az nagyon téved. Nem szoktam a magyar címet használni, de most mégis megteszem, mert a Végtelen háború tényleg szó szerint vég-telen, azaz jövőre érkezik az egyelőre alcím nélküli folytatás. Karakterszinten nem feltétlenül értek egyet az írói döntésekkel, jobban tetszett volna, ha bátrabban mernek egyes színészekhez nyúlni, ez nekem egyelőre biztonsági játéknak tűnt inkább, de ki tudja, milyen meglepetéseket kapunk a befejező részben. Na már csak a stáblista utáni bónusz jelenet miatt is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2613875570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása