Blackhat

2015/05/31. - írta: giskard reventlov

156-blackhat_xxlg.jpg

Mikor láttunk utoljára hackerekről szóló filmet? Én 2001-ben. És mire emlékszem belőle? Csak néhány momentumra: John Travolta monológjára a film elején ("Hogy mi a gond Hollywooddal? Hogy szart csinálnak! Színtelen-szagtalan műanyagot." - ironikus, hogy ilyesmi pont egy színtelen-szagtalan-műanyagfilmben hangzik el), a robbanásra szintén a film elején - akkoriban ütős volt, ma már biztos gagyinak hatna -, Hugh Jackmanre, mert ő szinte mindenben jó, még akkor is, ha egy hozzá hasonló félistenből a kutya se nézi ki a hackerkedést, valamint Halle Berry melleire. Ez utóbbi ráadásul még csak nem is hímsovinizmus a részemről, mert egyrészt az említett anatómiai látványelem tényleg szerepel a filmben, másrészt Halle Berry hiába az egyik legszexibb fekete színésznő, ennél többet nem is nyújt az említett alkotásban. És most itt van nekünk ez a mozi, amiben szinte minden pontot kipipálhatunk.

Kínában egy hacker tevékenységének köszönhetően felrobban egy reaktor, majd rövid időn belül a tőzsdét is kibertámadás éri. A kínai kormány az FBI-jal együttműködve megpróbálja elkapni a tettes(eke)t, de ehhez kénytelenek Nick Hathaway, a profi hacker (Chris Hemsworth) segítségét kérni, aki jelenleg éppen a 13 éves börtönbüntetését tölti.

Nos vegyük sorra azokat az említett pontokat:

  1. A dekoratív biodíszlet. Ezúttal ugyan ázsiai, és nem is Halle Berry súlycsoportja, de azért pipa.
  2. A félisten, akinek nem hisszük el a hackerkedést. Chris Hemsworth már többször is játszott félistent, pipa.
  3. A látványos robbanás, ami pár év múlva majd gagyinak hat. Pipa.
  4. Az emlékezetes monológ? Hát maradjunk annyiban, hogy monológ. Már most sem emlékszem rá, de azért pipa.

Konklúzió? Azt hiszem nem véletlenül nem látunk gyakran hackerekről szóló filmeket. A mellékelt ábra szerint úgy néz ki, hogy azt, hogy egy fickó ül egy monitor előtt, és látványosan ütögeti a billentyűket, egyszerűen nem lehet kellően feszültté tenni, még akciókkal megtámogatva sem. Pláne nem több, mint két órában.

Apropó akciók. Ezt a filmet Michael Mann rendezte. Az a Michael Mann, aki a világ egyik leglátványosabban fényképezett akciófilmjét, a Szemtől szemben-t (nekem abban a bankrablós jelenet szinte minden szempontból etalon). Az 1995-ben volt, és megnézhetjük, rendezőként azóta miket csinált. Esküszöm, ez a pasas 20 év alatt elfelejtett akciót rendezni. Mármint jól. Mert az a kevés akciójelenet, ami itt van, az gyakorlatilag nulla. Pocsék, közelről fényképezett kézikamerás rángatózás, semmi több. Egyedül a robbanáshoz kötődő jelenetben van némi feszültség, és ott látványban is hoz valamit a régi fényéből, de ennyi. Ritkán mondok ilyet, de ezeket az akciókat ebben a formában még én is meg tudtam volna csinálni, pedig életemben nem volt a kezemben kamera.

Chris Hemsworth érdekesen választ filmeket. Szerintem megvan a kellő hírneve és népszerűsége ahhoz, hogy gyakorlatilag bármit elvállalhasson, a baj csak az, hogy néha el is vállalja azt a "bármit". Mint most. Nem rossz az alakítása - bár láthatóan takaréklángon ég -, de tud ő ennél sokkal jobban is játszani.

Ebből a filmből pedig simán ki lehetne vágni háromnegyed órát úgy, hogy meg sem érezné, de felet mindenképp. Akkor talán lenne egy feszültebb, erősebb, bár még úgy is csak b-kategóriás hitech-thriller. A rendezőtől akkor sem ezt a színvonalat várnám, de az már más tészta. Így viszont azt mondom: ha van felesleges 133 percetek, ne ezzel csesszétek el.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbara-artalmatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr327506678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása